Dra nätverk i villa

I dagens tid har nästan varje privatbostad en uppkoppling till internet. Genom ditt hemnätverk kan du enkelt ansluta olika enheter såsom datorer, surfplattor med mera till varandra och även till internet. Nedan går vi igenom stegen för att skapa och dra nätverk i din villa samt koppla enheterna till den globala webben. Om du önskar hoppa direkt till det stadiet där ditt nätverk redan är installerat och fungerar felfritt, är du välkommen att diskutera dina behov med oss.

Vänligen ta kontakt med oss via telefon eller e-post, så står vi till din tjänst med hjälp och rådgivning. Du har även möjlighet att boka en tid genom vår interaktiva bokningskalender, antingen för att få en offert eller för att planera en installation vid ditt hembesök.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Välj mellan trådat och trådlöst nätverk

Har du tänkt sätta upp ett trådat eller trådlöst nätverk? Detta är den första fråga som du bör ställa dig själv när du ska dra nätverk i villa. Fram till slutet av 00-talet var de flesta hemnätverk uteslutande trådade. På senare år har det dock blivit allt vanligare att man som privatperson installerar ett trådlöst nätverk i hemmet.

I ett trådat nätverk används nätverkskabel för att ansluta olika enheter till nätverket. Ett sådant nätverk är generellt sett snabbare en ett trådlöst nätverk, vilket är en viktig faktor att ta hänsyn till om du till exempel spelar mycket spel online eller streamar film.

Vi kan hjälpa dig med planering och installation av såväl ett trådbundet som ett trådlöst datornätverk, eller varför inte ett mixat nätverk som nyttjar såväl den trådbundna som den trådlösa tekniken?! Mixade nätverk är faktiskt den vanligaste typen av nätverk i moderna hushåll. Längre ner i denna artikel berättar vi mer om detta, men först kommer vi att bena ut skillnaderna mellan trådade och trådlösa nätverk samt fördelarna och nackdelarna med respektive lösning.

dra nätverk i villa

Fördelar med trådade nätverk

  • Ett trådat nätverk har ofta en hög hastighet på mellan 100 Mbps och 10 Gbps
  • Trådade nätverk är säkra och stabila.

Nackdelar med trådade nätverk

  • Ett uteslutande trådad nätverk är inte kompatibelt med enheter som saknar Ethernet-port, såsom smartphones och surfplattor.
  • Det är inte en särskilt enkelt och snabb process att sätta upp ett trådat nätverk eftersom processen involverar kabeldragning.
  • Det är svårare för besökare och mobila enheter såsom bärbara datorer att ansluta till ett trådat nätverk.

Detta lämpar sig trådade nätverk för

Idag är de flesta nätverk delvis trådade, på så sätt att nätverkskabel används för att ansluta en router samt eventuella switchar och accesspunkter runtom i bostaden. När du ska dra nätverk i villa kan det vara bra att lägga grunden med ett trådat nätverk och sedan skapa ett trådlöst sådant ovanpå detta.

Detta lämpar sig trådlösa nätverk för

Motsatsen till ett trådbundet (“trådat”) nätverk är ett trådlöst sådant, även kallat WiFi. Ett WiFi är enkelt att installera men är generellt sett långsammare och mer instabilt än ett trådbundet nätverk. Detta bör du förstås ta hänsyn till när du är i färd med att dra nätverk i villa. OM du har tänkt ansluta mobila enheter till nätverket är ett WiFi att föredra.

I de flesta hemnätverk använder man sig idag av en blandning av trådbundet och trådlöst. Att planera och installera ett mixat nätverk (alternativt ett uteslutande trådbundet eller trådlöst) är något vi kan hjälpa dig med. Tveka därför inte att kontakta oss för att diskutera möjliga lösningar.

Fördelar med trådlösa nätverk

  • Trådlösa nätverk är relativt enkla att sätta upp.
  • Ett WiFi gör det möjligt att ansluta smartphones, surfplattor och andra mobila enheter till nätverket.
  • När du ska dra nätverk i villa och väljer att sätta upp ett WiFi behöver du inte dra en massa kablar i din bostad.

Nackdelar med trådlösa nätverk

  • Ett WiFi är inte lika säkert som ett trådat nätverk om det inte har en hög säkerhetsnivå. Det är dessvärre lätt hänt att man installerar det på ett mindre säkert sätt.
  • Ett trådlöst nätverk är inte lika snabbt och stabilt som ett trådbundet nätverk.

Våra nätverkstekniker får toppbetyg

Vi är stolta över att ha fått genomsnittsbetyget 4,8 av 5,0 av våra kunder i över 200 st oberoende rekommendationer från Reco. Våra nätverkstekniker är proffs på att dra nätverk och hjälp med WiFi.

Utöka ditt hemnätverk

I större bostäder kan det var omöjligt att ansluta alla enheter direkt till den trådlösa routern. Det innebär att du kan behöva införskaffa ytterligare nätverksutrustning.

Du kan utöka ditt hemnätverk genom att dra nätverkskablar in i ytterligare rum eller genom att förlänga den trådlösa signalen. Det bästa sättet att förlänga nätverket är dock att dra kabel till trådlösa accesspunkter.

hjälp med bredband

hjälp med bredband

När du ska dra nätverk i villa och stöter på problem

Det är nästan ofrånkomligt att du stöter på problem av något slag i samband med att du ska dra nätverk i villa, i synnerhet om din bostad är av större modell. Även efter att installationen av ditt nätverk har slutförts kommer du mellan varven att uppleva olika typer av problem kopplade till ditt datornätverk.

Många av dessa problem kan du enkelt upptäcka och felsöka med lite tålamod. Det är dock viktigt att ha en god förståelse för hur ditt nätverk fungerar och hur alla enheter i nätverket samverkar. Först då kan du felsöka ditt nätverk på bästa sätt.

Kontakta vår nätverksinstallatör och få hjälp med att planera ditt nätverk, dra nätverk i villa eller avhjälpa problem med nätverket! Du kan välja att boka tid för offert eller installation direkt vid besöket.

Ta hjälp av Min Datorsupport med att installera trådlöst WiFi hemma

Våra nätverkstekniker på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder ett kostnadsfritt besök där vi tar fram en offert efter era behov.

Boka en tid med våra nätverkstekniker för hjälp att dra nätverk i villan

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria för en offert. Är resan längre än 40 km så tar vi en avgift på 1000 kr med RUT eller 1600 kr för företag. Vi tar endast denna avgift när resan är längre än 40 km och man väljer att inte gå vidare med installationen efter att man fått sin offert.

Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Du får kostnadsförslaget i en tydlig offert som beskriver allt som kommer göras.

Boka tid

Hos Nätverkstekniker.se finns vi här för dig, redo att svara på dina frågor både via telefon och e-post. Vill du ta steget mot en smidigare och effektivare lösning? Boka genast en tid för din kostnadsfria offert eller för en installation som sker direkt vid ditt eget hem. Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa dig skapa det perfekta nätverket för dina behov!

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Nätverkstekniker.se (Min Datorsupport AB) © 2015-2023