Nätverksinstallation

Ett nätverk består av två eller fler datorer som är ihopkopplade för att kunna utbyta filer, kommunicera digitalt eller dela resurser såsom skrivare eller övervakningssystem. De två vanligaste typerna av nätverk är trådlösa nätverk (WAN) och lokala nätverk (LAN). Läs vidare för att ta reda på vilken nätverksinstallation som lämpar sig bäst för just dig!

Boka tid för en offert om du behöver hjälp, alternativt ring eller mejla först vid frågor.

08 400 117 26
kontakt@natverkstekniker.se

Behöver du hjälp med en nätverksinstallation?

Tveka inte att ta kontakt med oss via telefon eller e-post så att vi kan assistera dig på bästa sätt. Dessutom kan du enkelt boka en tid direkt genom vår användarvänliga bokningskalender. Där kan du välja mellan att få en offert eller boka en installation eller optimering som sker på plats vid ditt besök. Oavsett om du är en företagskund eller en privatperson, så är vi redo att bistå dig med vår kompetens och erfarenhet. Vi ser fram emot att göra ditt nätverk till det bästa det kan vara!

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Nätverksinstallation

Våra nätverkstekniker får toppbetyg

Vi är stolta över att ha fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 200 st oberoende rekommendationer från Reco kring arbeten med att förstärka WiFi signalen hemma hos våra kunder.

Det trådlösa nätverket (WAN)

Det trådlösa nätverket är det allra vanligast förekommande datornätverket i svenska hushåll och på mindre företag. Det finns två fördelar med en sådan nätverksinstallation:

  • Nätverket är kompatibelt med WiFI-kompatibla enheter såsom mobiltelefoner, surfplattor, smarta TV-apparater m.m.
  • Det är väldigt enkelt att ansluta till ett trådlöst nätverk eftersom allt som krävs är en trådlös router – ingen kabeldragning krävs (om du inte önskar ansluta kringutrustning såsom accesspunkter till nätverket).
Nätverksinstallation

Nätverksinstallation

Det trådbundna, lokala nätverket (LAN) samt hybridlösningen

Det trådbundna nätverket, eller lösningar som är delvis trådbundna och delvis trådlösa, används oftare i större bostäder där WiFi-signalen kan vara otillräcklig i vissa utrymmen. Denna typ av nätverksinstallation är även vanlig på medelstora och större företag, som ofta ställer högre krav på säkerhet och erfordrar en större anslutningskapacitet.

I ett trådbundet nätverk ansluts ofta ett antal switchar som placeras ut där du behöver dem som mest. Dessa gör det i sin tur möjligt för dig att ansluta datorer, skrivare och andra icke trådlösa enheter till ditt nätverk. Sådan kringutrustning ansluts vid en nätverksinstallation ofta via nätverkskabel, även om det naturligtvis finns vissa undantag från denna regel.

Du behöver dock inte misströsta om du även önskar ansluta trådlösa enheter såsom smartphones och/eller surfplattor till ditt nätverk. Vi kan nämligen hjälpa dig att installera ett trådbundet nätverk som använder sig av accesspunkter för att förlänga signalen från din trådlösa router. Genom en sådan lösning, där fördelarna med den trådbundna respektive den trådlösa tekniken används i symbios, uppnås generellt sett det allra bästa resultatet.

Vanliga nätverksproblem

Nätverk är nätverk, och även om du har gjort allt du kan för att få din nätverksinstallation att fungera som en klocka kan saker och ting inträffa. Nedan ger vi några exempel på vanliga nätverksproblem. För att åtgärda dem och förhindra dem från att inträffa igen, rekommenderar vi att du tar kontakt med oss.

En dator i nätverket kan inte ansluta till internet

En annan variant av ovan nämnda problem är att en enskild dator indikerar att ingen internetuppkoppling är tillgänglig, när du öppnar datorns webbläsare. Om det är så att resterande enheter i nätverket kan koppla upp sig mot internet, får man anta att det rör sig om ett hårdvaru- eller mjukvaruproblem på den aktuella datorn.

Långsam internetuppkoppling

En internetuppkoppling blir ofta långsam till följd av trängsel i nätverket, men det kan även ha att göra med att anslutningarna är av låg kvalitet och med tiden har korroderat eller på annat sätt så har din utrustning slitits ut. Trängsel i nätverket behöver inte ha en direkt koppling till nätverkets förbrukning av bandbredd – en enskild överbelamrad port på en router eller switch kan försämra hela nätverkets prestanda.

Du kan inte ansluta till internet via ditt lokala nätverk

Det är inte ovanligt att man som nätverksanvändare upplever svårigheter att ansluta till internet via sitt lokala nätverk (LAN). Detta kan antingen vara ett tillfälligt eller bestående problem. Ofta är den svåraste delen av att hantera med denna typ problem att få det ansvariga företaget att ta itu med detta. Särskilt vid tillfälliga problem är det ofta svårt att spåra källan till problemet. Ibland kan det till och med krävas att man byter internetleverantör för att komma till en lösning.

Du kan inte anslutna till en skrivare eller lagringsenhet

Delningsproblem tillhör också de mer svårlösta nätverksproblemen. Detta har att göra med att ett antal olika komponenter behöver konfigureras på rätt sätt för att delningen av kringutrustningen ska fungera som den är tänkt.

Det vanligaste är att delningsproblem uppstår till följd av konflikter mellan olika säkerhetsmiljöer. Även olika versioner av ett och samma operativsystem kan ibland innebära att de säkerhetsmodeller som används skiljer sig något åt, vilket kan göra det svårt för datorerna i nätverket att kommunicera med varandra.

Fördelarna med en väl utförd nätverksinstallation

Oavsett om du väljer att satsa på en trådbunden nätverksinstallation eller en trådlös sådan, eller kanske vår hybridlösning, kommer du i slutändan att kunna dra nytta av ditt nätverk på bland andra följande vis:

  • Tillförlitlig uppkoppling mot internet samt möjlighet att surfa och läsa e-post från flera olika enheter som är belägna i olika rum i din bostad eller på ditt företag.
  • Snabb och enkel fildelning mellan olika familjemedlemmar eller medarbetare.
  • Enkel åtkomst till delad kringutrustning såsom skrivare eller övervakningsutrustning.
Ta hjälp av Min Datorsupport med din nätverksinstallation

Vi kan hjälpa dig med kabeldragning samt inkoppling av kringutrustning såsom servrar, skrivare och övervakningssystem. Vi erbjuder dessutom serviceavtal för att du ska kunna försäkra dig om att ditt nätverk alltid är uppdaterat och säkert. Första besök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.

Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

Boka tid

Sätt upp en tid med oss för att antingen få en skräddarsydd offert eller för att genomföra en installation direkt under besöket.

Hos Nätverkstekniker .Se är vi alltid till hands för dig, redo att svara på eventuella frågor via telefon eller e-post. Din tillfredsställelse är vår högsta prioritet.

08 400 117 26

Nätverkstekniker.se (Min Datorsupport AB) © 2015-2023